Data
10, 11 & 12 mei 2021

Plaats
Brabanthallen Den Bosch

Subsidie voor systeem tegen energieverspilling

01.07.2020

Subsidie voor systeem tegen energieverspilling


Hero Balancer en INGY hebben van de Provincie Noord-Holland een subsidie van 200.000 euro gekregen om een decentraal gebouwbeheersysteem te maken dat energieverspilling tegengaat.

Stefan Kloosterboer, CCO van Hero Balancer: “Wij zijn hier enorm blij mee. Deze subsidie stelt ons in staat om elk gebouw in Nederland, van basisschool tot kantoorgebouw, zeer kostenefficiënt, slim én energiezuinig te maken.” Bastiaan de Groot, CEO van INGY: “Door onze systemen en data aan elkaar te koppelen zetten we de nieuwe standaard in het verduurzamen en slim maken van bestaande gebouwen. De marginale investering verdient een veelvoud terug door effectiever gebruik te maken van energie en de assets in een gebouw.”

Energieverspilling

Het systeem wat beide bedrijven samen ontwikkelen is hard nodig, bleek al uit eerder onderzoek van Hero Balancer en SmartDodos. Kloosterboer: “Van de utiliteitspanden verwarmde 71 procent afgelopen kerst en nieuwjaarsdag alsof er gewerkt was. Bij de meeste installaties die wij tegenkomen, ook bij gasloze A++ panden, zien we verspilling buiten bedrijfstijden. Dit moet echt stoppen. We kunnen ons deze verkwanseling van energie anno 2020 niet meer permitteren.”

Hero Balancer maakt software waarmee het klimaatinstallaties volledig automatisch slim aanstuurt en zo tussen de 10 en 35 procent energiebesparing realiseert.  INGY maakt gebouwen slim door het vervangen van de verlichtingsinfrastructuur, hier sensoren aan toe te voegen en deze met elkaar te verbinden.

Koppelen systemen

Door een INGY smart-lighting systeem te koppelen aan Hero Balancer kunnen kantooreigenaren, zorginstellingen, scholen en andere gebruikers van utiliteitspanden een significante additionele energiebesparing behalen. Dit gebeurt onder meer door automatisch aanpassen van start- en eindtijd van de klimaatinstallaties op basis van historische sensordata over daadwerkelijke aanwezigheid binnen het gebouw. Daarnaast worden de HVAC voor delen van het gebouw automatisch uitgeschakeld als deze delen leeg zijn. Tot slot wordt de luchtbehandeling aangestuurd op basis van de bezetting van het gebouw.

De eerste tests worden momenteel gedaan bij het HCP Clubhuis in Amsterdam. Beide bedrijven verwachten een additionele energiebesparing van 10 tot 20 procent op het HVAC energieverbruik. Dit komt bovenop de 23 procent energiebesparing op verwarmen en ventileren die Hero Balancer normaal al behaalt en de 30 tot 70 procent besparing die INGY normaal realiseert op de verlichting.

 

EnergiebesparingHVACSmartDodosHero BalancerIngy

Doe mee aan Duurzaam Verwarmd

Voor bezoekers
Verken de beursvloer en ontdek welke highlights u kunt verwachten.

Meer informatie

Voor exposanten
Regel eenvoudig uw deelname en ontdek hoe u meer uit de beurs kunt halen.

Meer informatie

Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte van alle informatie over de beurs én het laatste HVAC-nieuws.

Meld u nu aan