Data
16, 17 & 18 maart 2021

Plaats
Expo Haarlemmermeer

‘Markt voor warmtepompen blijft groeien’

23.04.2020 Norbert Cuiper

‘Markt voor warmtepompen blijft groeien’

Vorig jaar was een goed jaar voor warmtepompen. Hoe gaat het nu? Ondanks de coronacrisis heeft de warmtepompsector het druk, zegt Frank Agterberg, voorzitter van Vereniging Warmtepompen.

Frank Agterberg is blij met de groeiende markt voor warmtepompen. In Nederland zijn vorig jaar 40.000 warmtepompen geplaatst, waarmee het totale aantal warmtepompen op 200.000 komt. Dat is een forse groei, die de branche met ‘een grote grijns’ verwelkomt, zegt Agterberg. “Warmtepompen zijn niet nieuw meer en hebben op de vervangingsmarkt al een marktaandeel van tien procent. Daarmee is het geen nicheproduct meer, maar wordt de warmtepomp een massaproduct. Die ontwikkeling wordt ook gedreven doordat nieuwbouw niet meer op aardgas mag,” zo vertelt Agterberg.

2019 was een goed jaar voor warmtepompen, maar nu? Gooit de coronacrisis roet in het eten, of valt het mee? In hoeverre moet de prognose voor 2020 worden bijgesteld?

“De voorspelling voor 2019 moet nog worden bevestigd door het CBS. Daar wacht ik met smart op. De coronacrisis leek even te leiden tot een hickup op de markt voor warmtepompen, omdat met name de woningcorporaties hun renovaties op hold zetten vanwege de beperkende maatregelen. Inmiddels zijn de corporaties, mede door goede spelregels volgens het protocol veilig werken, weer op gang gekomen. Vooralsnog zijn de geluiden dat de warmtepompbranche het druk heeft als altijd.”

Vorig jaar was ook een recordjaar voor cv-ketels. Kennelijk is de cv-ketel nog steeds een concurrent voor de warmtepomp. Wat is de verwachting voor dit jaar? En voor de langere termijn?

“De cv-ketel is geen concurrent van de warmtepomp. Dat de cv-markt groeit is nog steeds een nasleep van vervanging door uitstel vanwege de vorige economische crisis. De warmtepompmarkt groeit echter veel harder met ongeveer 50% per jaar sinds 2016. Ik verwacht dat de groei van de warmtepompmarkt, geheel in lijn met de behoefte van de energietransitie, zal doorzetten, zoals dat ook in het Nationaal Warmtepomp Trendrapport 2020 is gesteld.”

Vereniging Warmtepompen wil vanaf dit jaar het aantal geplaatste hybride installaties bijhouden. Wat is de status hiervan? Lukt dat? Wat is hiervoor de te verwachten trend? 

“Wij werken samen met de Nederlandse verwarmingsindustrie aan het nuanceren van de statistieken om hydride lucht/water-warmtepompen te onderscheiden van all electric lucht/water-warmtepompen. In de loop van 2020 zullen we met cijfers komen.”

Rapport
Het Nationaal Warmtepomp Trendrapport 2020 is te downloaden via deze link.

Foto: Frank Agterberg tijdens de Warmtepomp Business Day op 15 januari 2020.

Bronnen: Podcast-interview met Frank Agterberg, Installatie.nl

WarmtepompVereniging WarmtepompenNationaal Warmtepomp Trendrapport 2020

Doe mee aan Duurzaam Verwarmd

Voor bezoekers
Verken de beursvloer en ontdek welke highlights u kunt verwachten.

Meer informatie

Voor exposanten
Regel eenvoudig uw deelname en ontdek hoe u meer uit de beurs kunt halen.

Meer informatie

Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte van alle informatie over de beurs én het laatste HVAC-nieuws.

Meld u nu aan