Data
8, 9 & 10 september 2020

Plaats
Expo Haarlemmermeer

Goede ventilatie cruciaal voor coronabestrijding

04.06.2020

Goede ventilatie cruciaal voor coronabestrijding

Goede ventilatie in publieke ruimtes, bijvoorbeeld in het openbaar vervoer en in verzorgingshuizen, is van cruciaal belang om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Amsterdam.

UvA-natuurkundigen en medisch onderzoekers hebben met behulp van laserlichttechnieken ontdekt dat kleine hoestdruppeltjes minutenlang in de lucht blijven hangen, speciaal in ruimtes die niet of slecht worden geventileerd. In een goed geventileerde ruimte, verbeterden de resultaten dramatisch t.o.v. niet goed geventileerde ruimten. Na het aanzetten van een mechanisch ventilatiesysteem verdween de helft van de druppeltjes in tweeëneenhalve minuut uit de lucht. En in een kamer waarin ook een raam en een deur geopend waren, was het aantal druppeltjes zelfs al na dertig seconden gehalveerd – tien keer zo snel als in de kamer zonder ventilatie.

De uitkomsten van dit onderzoek zijn van belang om betere voorzorgsmaatregelen te kunnen nemen tegen de verdere verspreiding van het coronavirus. Voldoende afstand tot elkaar houden is in bijvoorbeeld het ruimte waar veel mensen samenkomen (horeca, zorg, sportscholen, scholen, openbare gebouwen, openbaar vervoer) niet genoeg om de risico’s te beperken; ventilatie is van minstens even groot belang. De onderzoekers bevelen de gezondheidsautoriteiten aan om met maatregelen te komen die waar mogelijk goede ventilatie in publieke ruimtes garanderen.

coronavirusventilatieCoolmarkUniversiteit van Amsterdam

Bron: Coolmark

Foto: Coolmark

Doe mee aan Duurzaam Verwarmd

Voor bezoekers
Verken de beursvloer en ontdek welke highlights u kunt verwachten.

Meer informatie

Voor exposanten
Regel eenvoudig uw deelname en ontdek hoe u meer uit de beurs kunt halen.

Meer informatie

Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte van alle informatie over de beurs én het laatste HVAC-nieuws.

Meld u nu aan