Data
10, 11 & 12 mei 2021

Plaats
Brabanthallen Den Bosch

Hero Balancer: Stop in 2020 met energie verspillen en bespaar CO2 en geld

24.01.2020

Hero Balancer: Stop in 2020 met energie verspillen en bespaar CO2 en geld


Uit onderzoek van Hero Balancer en SmartDodos bij ruim 240 gebouwen blijkt dat 68% van de gebouwen tijdens de afgelopen kerst en nieuwjaarsdag verwarmde terwijl het gebouw niet in gebruik was. Zonde, want een leeg pand verwarmen kost onnodig CO2-uitstoot en geld. Urgenda berekende eerder dat onjuist ingestelde klimaatinstallaties een verspilling opleveren van 500.000 ton CO2 per jaar. Bedrijven verspillen samen zo’n 250.000.000 m3 gas. Dat staat gelijk aan 250 miljoen bomen en kost ruim € 150 miljoen euro. Stefan Kloosterboer, directeur van Hero Balancer: “Deze verspilling is niet alleen uit oogpunt van duurzaamheid opmerkelijk, maar ook omdat gas duur is en per 1 januari door de gestegen belastingen nog duurder wordt, te weten 6,5 eurocent, dus zo’n 10%.”

Onderzoeksopzet
Van 240 zakelijk gebruikte panden (o.a. kantoren, winkels en industrie) is middels de slimme meters het energieverbruik over de periode van 15 december 2019 t/m 1 januari 2020 geanalyseerd. Woon- en zorgfuncties zijn uitgesloten, omdat daar een meer continue verbruik logisch is. In 143 van de 240 panden werd tijdens kerst evenveel of zelfs meer gas gebruikt als op een doordeweekse dag.

Overbodig gebruik is een groot probleem
Gas was al duur en is per 1 januari door de fors gestegen energiebelasting (met 14%) en Opslag Duurzame Energie (met 48%) nog zo’n 6,5 cent duurder is geworden. Door de aandacht voor duurzaamheid en de stijgende prijzen voor energie verwacht je dat organisaties zuinig met energie omgaan. Stefan Kloosterboer: “In onze dagelijkse praktijk zien we dat veel gebouwen verwarmen en ventileren zonder dat het pand in gebruik is. Denk aan weekenden, feestdagen en in de avond.” Uit de gasverbruiksdata van de slimme meter bleek dit bevestigd. Van de 240 gebouwen was slechts in 32% de verwarming lager of uit. Maar liefst 68% van de gebouwen verwarmde alsof er tijdens kerstmis gewerkt werd. In de weekenden gebeurt dit ook en nieuwjaarsdag hetzelfde beeld:

Oplossing
Eelco Boers van SmartDodos: “De oplossing is simpel: Monitor je stroom en gasverbruik, dan zie je of en hoeveel energie er verspilt wordt.” Stefan Kloosterboer vult aan: “Laat je installateur je verwarmingssysteem inregelen of laat hem een Hero Balancer ophangen, zodat je zelf in kan stellen wanneer je een warm, geventileerd gebouw wil hebben. Dan elimineer overbodig stoken en ventileren en zet je een flinke stap in CO2-reductie. Dit betekent ook dat we snel grote stappen kunnen zetten in verduurzaming, want niet stoken levert een flinke besparing van energie en CO2-uitstoot op.”

U kunt Hero Balancer vinden in stand S6.2 tijdens Duurzaam Verwarmd op dinsdag 17, woensdag 18 en vrijdag 19 maart.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hero BalancerSmartDodosVerwarmingCO2-reductieEnergiebesparing

Doe mee aan Duurzaam Verwarmd

Voor bezoekers
Verken de beursvloer en ontdek welke highlights u kunt verwachten.

Meer informatie

Voor exposanten
Regel eenvoudig uw deelname en ontdek hoe u meer uit de beurs kunt halen.

Meer informatie

Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte van alle informatie over de beurs én het laatste HVAC-nieuws.

Meld u nu aan