Data
16, 17 & 18 maart 2021

Plaats
Expo Haarlemmermeer

INDURIO heeft geen koudwatervrees

09.01.2020

INDURIO heeft geen koudwatervrees


Volgens de ambitie van de Rijksoverheid moet Nederland in 2050 beschikken over een duurzame energievoorziening. Het duurzaam verwarmen van de gebouwde omgeving speelt hierin een belangrijke rol. Een van de oplossingen is aquathermie, dat volgens een onderzoek van CE Delft en Deltares bijna 50% van de warmtevraag kan leveren. Ook Hans van Arnhem gelooft in het potentieel van aquathermie en startte in 2017 daarom INDURIO.

“Aquathermie, het gebruik van thermische energie uit oppervlakte-, afval- of drinkwater, staat redelijk in de kinderschoenen. Hoewel het nu in Nederland mondjesmaat wordt toegepast, wordt er wel behoorlijke progressie gemaakt,” vertelt Van Arnhem. Naast aquathermie biedt INDURIO producten en diensten op het gebied van hemelwaterafvoer en riometrie voor zowel de woningbouw als de utiliteit.

“Over het algemeen geeft een gemeente of een projectontwikkelaar ons een opdracht en wordt het project dat wij bedenken, uitgevoerd door een civiele aannemer of een warmtetechnische installateur,” aldus Van Arnhem. Twee producten waarmee INDURIO een innovatieve en duurzame oplossing tot stand brengt, is de PKS-Thermpipe van Frank GmbH en de ThermoGenius van ElringKlinger. Van Arnhem: “Ik heb zelf als vertegenwoordiger voor de firma Frank GmbH gewerkt en ken daarom het product, de markt en de afzetkansen goed.”

“Wat betreft de ThermoGenius ben ik meer dan overtuigd dat deze warmtewisselaar uitermate geschikt is voor de Nederlands markt,” zegt Van Arnhem. Nederland is namelijk erg waterrijk en de ThermoGenius is een in de praktijk bewezen product dat ook een goede oplossing is voor de particulier. “Het product vergt minimaal onderhoud en gaat bovendien tientallen jaren meer,” voegt Van Arnhem toe.

Van Arnhem ziet als grootste uitdaging voor aquathermie het collectief afsluiten van de aardgasaansluitingen. “Wij zien de toepassingen groeien, maar merken dat er koudwatervrees heerst, letterlijk en figuurlijk,” merkt Van Arnhem op. “Er wordt gedacht dat uit koud water geen warmte te winnen is, maar in principe is oppervlaktewater op een bepaalde diepte niet kouder dan 4 of 5 graden. Door met een warmtepomp een vloeistof met een lagere temperatuur door een warmtewisselaar te voeren, ontstaat er warmtewisseling. Als het temperatuurverschil maar groot genoeg is, kan er voldoende energie worden opgewekt,” legt Van Arnhem uit.

Volgens Van Arnhem verschilt de efficiëntie per project, maar heeft over het algemeen een seizoensgerichte installatie met aquathermie een hoger rendement dan wanneer de buitenlucht als bron wordt gebruikt. Om deze kennis met de markt te delen staat INDURIO binnenkort op Duurzaam Verwarmd, waar het bedrijf op zoek is naar adviseurs, architecten en projectontwikkelaars die met name de gebouwde omgeving willen aanpassen. “Vorig jaar hebben wij ontdekt dat Duurzaam Verwarmd dé gelegenheid is om in contact te komen met de klant,” licht Van Arnhem toe.

Om de bezoekers te overtuigen van het potentieel van duurzame warmte uit aquathermie zal op de stand van INDURIO de ThermoGenius en de PKS-Thermpipe te zien zijn. Ook werkt INDURIO op de vakbeurs samen met het bedrijf Amfius, dat zal laten zien hoe de plannen voor een aquathermieproject tot stand komen. INDURIO en Amfius zijn tijdens Duurzaam Verwarmd te bezoeken in stand N4 op woensdag 17, donderdag 18 en vrijdag 19 maart in Expo Haarlemmermeer.

INDURIOAquathermieThermoGeniusWarmtewisselaarAmfiusWater

Doe mee aan Duurzaam Verwarmd

Voor bezoekers
Verken de beursvloer en ontdek welke highlights u kunt verwachten.

Meer informatie

Voor exposanten
Regel eenvoudig uw deelname en ontdek hoe u meer uit de beurs kunt halen.

Meer informatie

Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte van alle informatie over de beurs én het laatste HVAC-nieuws.

Meld u nu aan