Data
8, 9 & 10 september 2020

Plaats
Expo Haarlemmermeer

Is een abonnement op duurzame warmte de toekomst?

28.01.2020

Is een abonnement op duurzame warmte de toekomst?


Het verduurzamen van een woning lijkt voor velen nog een flinke opgave. Niet voor THE FCTR E. Dit bedrijf maakt het zo simpel als een Netflix-abonnement: een vast laag bedrag per maand zonder gedoe. “Wij zijn begonnen in de bestaande bouw met het idee dat woningen van het gas af moeten,” zegt Frits Verhoef, founder en COO van THE FCTR E.

Met het DNA uit de bestaande bouw is THE FCTR E ook snel actief geworden in de nieuwbouw. Zo startte het bedrijf hier met het verhuren van bodemwarmtepompen voor grondgebonden vrijstaande en twee-onder-een-koopwoningen. De aannemers en projectontwikkelaars waarmee THE FCTR E werkt zijn niet alleen actief in de individuele woningbouw, maar ook appartementencomplexen. “Daarom zijn wij gaan samenwerken met ZON in Noord-Holland,” licht Verhoef toe. “ZON zit al een aantal jaren in de warmte-koudeopslagmarkt (WKO-markt). Zo zijn wij gezamenlijk offertes gaan maken voor collectieve warmtepompen in appartementencomplexen.” In juli 2019 werd ZON overgenomen door THE FCTR E, waardoor het bedrijf nu individuele en collectieve proposities kan bieden.

THE FCTR E past WKO’s vooral in de collectieve nieuwbouw toe. “Uiteindelijk moet het cirkeltje rondgaan en moet ook de renovatiemarkt aangepakt worden. Als je specifiek kijkt naar een WKO, zullen er ook andere oplossingen beschikbaar zijn zoals een lucht/waterwarmtepomp of lokale warmtenetten. Ik zie de markt voor het verduurzamen van bestaande appartementencomplexen de komende vijf jaar zeker opengaan,” vertelt Verhoef. Ook geothermie heeft volgens Verhoef een toekomst. “Uiteindelijk heeft WKO-technologie een betere efficiëntie, zeker nu koelen steeds belangrijker wordt. Geothermie is bijvoorbeeld in de tuinbouw, voor grote warmtevragers, een goede oplossing. Ik zie geothermie in de markt waar wij inzitten echter niet snel toegepast worden.”

Hoe de warmte wordt geleverd zou volgens Verhoef niet uit moeten maken. “Klanten moeten vragen: Wat kost het per maand als ik geen gas verbruik maar duurzame warmte?”. THE FCTR E redeneert namelijk niet vanuit de aannemer of projectontwikkelaar, maar vanuit de klant. “De klant is niet zo geïnteresseerd in de technische oplossing. De klant is geïnteresseerd in warmtevoorziening en warm tapwater,” aldus Verhoef. Daarom neemt THE FCTR E twee belangrijke blokkades weg. “Ten eerste zorgen wij ervoor dat alles in één hand terecht komt,” zegt Verhoef. Zo levert THE FCTR E in samenwerking met vaste partners niet alleen warmtepompen en zonnepanelen, maar ook laadpalen en batterijen. Bovendien nemen zij de installatie en het onderhoud volledig uit handen. “Ten tweede nemen wij de investering weg,” vervolgt Verhoef. “Wij verhuren de installatie aan particulieren.”

“Een abonnement op een duurzaam en comfortabel huis, dat is onze propositie.” Volgens Verhoef zijn er ook genoeg klanten die de installatie direct afkopen of het eerst een paar jaar aankijken. “Opzeggen kan ook, dan wordt de apparatuur gede-installeerd. Ons idee is dat als een warmtepomp ergens heeft gedraaid, deze nog prima een aantal jaren een andere woning in kan.”

De bestaande bouw is volgens Verhoef echter een lastige markt. In de nieuwbouw zijn geen beperkingen. Hoewel in een kleine studentenwoning infraroodpanelen een betere oplossing kunnen zijn, kan in principe elke nieuwbouwwoning met een warmtepomp en WKO-installatie worden verduurzaamd. Wat betreft de bestaande bouw komen bij THE FCTR E woningen met label C en vloerverwarming in aanmerking voor een warmtepomp. “De woning moet aan een bepaalde isolatiegraad voldoen. Geen vloerverwarming of een niet-compatibel afgiftesysteem brengt namelijk extra investeringen met zich mee,” legt Verhoef uit.

“Wij zijn heel blij dat we in staat zijn een volledige propositie aan projectontwikkelaars te kunnen bieden zoals appartementencomplexen. Dit gaan wij verder uitwerken.” Ook laat Verhoef weten dat THE FCTR E op termijn de ambitie heeft om een grotere rol te spelen in de renovatiemarkt. “Onze missie is het versnellen van de energietransitie en het grootste gedeelte hiervan zit in de bestaande bouw.”

THE FCTR EZONWarmte-koudeopslagabonnementRenovatiemarktCollectieve nieuwbouwWarmtepomp

Doe mee aan Duurzaam Verwarmd

Voor bezoekers
Verken de beursvloer en ontdek welke highlights u kunt verwachten.

Meer informatie

Voor exposanten
Regel eenvoudig uw deelname en ontdek hoe u meer uit de beurs kunt halen.

Meer informatie

Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte van alle informatie over de beurs én het laatste HVAC-nieuws.

Meld u nu aan