Data
16, 17 & 18 maart 2021

Plaats
Expo Haarlemmermeer

Treft het coronavirus de warmtepomp-installateur?

18.03.2020 Norbert Cuiper

Treft het coronavirus de warmtepomp-installateur?

Installateurs van warmtepompen moeten op hun hoede zijn als ze hun klanten ziek thuis aantreffen vanwege het coronavirus. Techniek Nederland roept monteurs in heel Nederland op om de richtlijnen van het RIVM nauwlettend te volgen.

Geef geen hand, was regelmatig je handen, hoest en nies in de binnenkant van je elleboog en gebruik papieren zakdoekjes. Houd daarnaast minstens twee meter afstand tot de klant. De maatregelen om verspreiding van het coronavirus in te dammen gelden voor iedereen. De overheid heeft de bevolking verzocht om zoveel mogelijk thuis te werken en zich ziek te melden bij verkoudheid, zoals het RIVM adviseert. Ook installateurs van warmtepompen krijgen hiermee te maken. Monteurs moeten geen huis betreden bij klanten die ziek thuis zijn, zo waarschuwt installateursvereniging Techniek Nederland.

Zware tijden

Voor installateurs zijn het zware tijden. De stikstofproblematiek legde de bouwsector al lam. Nu komen daar de gevolgen van het coronavirus bij. De aanvoer van producten vanuit China is tijdelijk stilgelegd, maar komt weer langzaam op gang. “Dat is een goed teken,” zegt Dick Reijman, woordvoerder van Techniek Nederland. Voor de installatiesector is het belangrijk dat de aanvoer zo snel mogelijk weer op gang komt, zegt Reijman. “Dit geldt voor zonnepanelen, maar ook voor andere componenten, zoals onderdelen uit China voor een warmtepomp uit Spanje.”

Thuiswerken

Wat moeten installateurs doen bij zieke klanten? Reijman verwijst hiervoor naar de adviezen op de website van Techniek Nederland. “Thuiswerken is natuurlijk geen optie voor monteurs. Maar monteurs moeten geen werkzaamheden uitvoeren bij klanten die ziek kunnen zijn. Als dit het geval is of er is hierover ook maar enige twijfel, stel dan in overleg met de leidinggevende de opdracht uit. Zeker bij onderhoud van een installatie hoeft dit geen probleem te zijn.” Reijman adviseert installateurs en technisch detaillisten om de speciale pagina over het coronavirus op de website van Techniek Nederland dagelijks te raadplegen voor de laatste actuele informatie.

Cv-ketel stuk?

Wat als de cv-ketel stuk gaat bij een coronapatiënt in quarantaine? Reijman: “In een dergelijk geval mag de monteur in geen geval naar binnen. De veiligheid en gezondheid van monteurs staan voorop. De installateur zal in dat geval uitsluitend na overleg met de bevoegde instanties en met beschermende maatregelen de woning betreden.”

Impact zichtbaar

Volgens Reijman hebben het coronavirus en de genomen maatregelen inmiddels impact op steeds meer installatiebedrijven en technisch dienstverleners. “We krijgen signalen dat met name grote zakelijke opdrachtgevers, maar ook lokale overheden en zorginstellingen, beheer en onderhoud van installaties uitstellen en alleen die werkzaamheden laten verrichten die nodig zijn voor de continuïteit van hun bedrijfsprocessen. Bedrijven die hiermee te maken hebben maken zich vanzelfsprekend grote zorgen. We dringen er met VNO-NCW bij de overheid op aan om snel met een noodpakket te komen ter ondersteuning van bedrijven die in de problemen dreigen te komen.”

Noord-Brabant

In Noord-Brabant zijn al installateurs die last hebben van het coronavirus. Dat bevestigt Onno van de Ven, relatiebeheerder van de afdeling Noord-Brabant en Limburg van Techniek Nederland. Hij sprak meerdere bedrijven die ermee te maken hebben. “Jan van Hout van installatiebedrijf Van Hout uit Veldhoven uitte zijn zorgen bij BNR Nieuwsradio. Hierop is Techniek Nederland met een pakket aan adviezen naar buiten gekomen.” Volgens Van de Ven gaat het echter vooralsnog om incidentele gevallen. “Het is nog geen structureel iets.”

Overheidsmaatregelen

Inmiddels heeft de overheid een pakket economische maatregelen aangekondigd die ook aan de installatiesector steun bieden. Ondernemers die omzetverlies verwachten door het coronavirus, kunnen nu bij het UWV voor drie maanden een tegemoetkoming in de loonkosten aanvragen van maximaal 90%. Ook kunnen zij eenvoudiger uitstel van belasting aanvragen en hulp ontvangen bij het verkrijgen van bankleningen en bankgaranties. De volledige lijst maatregelen is de vinden op de website van de Rijksoverheid.

Check de pagina over het coronavirus op de website van Techniek Nederland.

Vanwege het coronavirus in Nederland is de vakbeurs Duurzaam Verwarmd uitgesteld.

coronavirusWarmtepompTechniek NederlandRIVM

Foto: Shutterstock

Doe mee aan Duurzaam Verwarmd

Voor bezoekers
Verken de beursvloer en ontdek welke highlights u kunt verwachten.

Meer informatie

Voor exposanten
Regel eenvoudig uw deelname en ontdek hoe u meer uit de beurs kunt halen.

Meer informatie

Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte van alle informatie over de beurs én het laatste HVAC-nieuws.

Meld u nu aan