Data
28, 29 & 30 september 2021

Plaats
Expo Haarlemmermeer

Verkoop airco’s stijgt sneller dan ooit

29.06.2020

Verkoop airco’s stijgt sneller dan ooit


Nederlanders blijven deze zomer vaker thuis, zowel met werk als vakantie. Dat zorgt voor een recordstijging in de verkoop van airco’s.

Dat meldt NVKL, brancheorganisatie voor koudetechniek & klimaatbeheersing. Leveranciers en installateurs zien een enorme toename in aanvragen vanuit de particuliere markt, volgens NVKL.  Ook dit jaar wordt er weer een hete zomer voorspeld. Veel mensen werken vanwege de huidige situatie thuis en vieren de zomervakantie in eigen land en in eigen huis. Om de warme dagen en klamme nachten door te komen, kiezen veel huishoudens voor de aanschaf van een airconditioning.

Verkoopcijfers
De stijgende vraag is terug te zien in de verkoopcijfers, meldt NVKL. Vorig jaar steeg de verkoop van airconditioners al met 30 procent, terwijl het totaal aantal verkochte airco’s rond de 123.000 exemplaren lag. De leveranciers die zijn aangesloten bij de NKVL verwachten dat de verkopen met circa 50 procent zal stijgen naar zo’n 185.000 airco’s. De NVKL erkende installateurs merken dit ook. Zij zien in deze periode een sterk groeiende vraag naar airconditioning onder consumenten.

Erkende installateur
NVKL merkt dat consumenten vooral in de zomer veel vragen hebben rondom airconditioning. De brancheorganisatie adviseert om een erkende installateur in te schakelen. Dat is niet alleen wettelijk verplicht, maar een professionele installateur kijkt ook naar de benodigde koellast van een woning, indeling van de ruimte, isolatiewaarde van het gebouw en aanwezige ventilatie. Na het installeren regelt de installateur de airco optimaal in op het gebied van comfort en energiezuinigheid.

Dag van de Koeling
NVKL kwam met dit nieuws naar buiten op World Refrigeration Day, de internationale Dag van de Koeling. De dag viel dit jaar op 26 juni, in Nederland toevallig een van de warmste dagen met maxima van rond de dertig graden. Op deze dag stonden brancheorganisaties uit de HVAC-sector (heating, ventilation en air conditioning) stil bij het belang van koeling, airconditioning en warmtepompen. NVKL besteedde ook aandacht aan deze dag.

Koeling belangrijk
Henry Kruiper, directeur NVKL: “In onze huidige maatschappij speelt koeling een grote rol, denk alleen al aan de gehele voedselketen. Koeling zorgt ervoor dat ons eten vanaf het moment dat het van het land af komt tot aan de schappen in de supermarkt vers blijft. We zijn afhankelijk van de  professionaliteit van onze koeltechnische installateurs en leveranciers én de duizenden technici die het in de praktijk waarmaken.”

Webinar
NVKL gaf op 26 juni een webinar over wat er komt kijken bij de aanschaf van een airconditioning. Zohar Tzur, projectmanager Techniek, Wetgeving en Innovatie bij NVKL, ging onder andere in op de soorten airco’s, energielabels, geluidseisen en het belang van goed onderhoud.

Bekijk het webinar terug

Bron: ANP, NVKL

AirconditioningkoelingwarmtepompenNVKLwebinar

Doe mee aan Duurzaam Verwarmd

Voor bezoekers
Verken de beursvloer en ontdek welke highlights u kunt verwachten.

Meer informatie

Voor exposanten
Regel eenvoudig uw deelname en ontdek hoe u meer uit de beurs kunt halen.

Meer informatie

Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte van alle informatie over de beurs én het laatste HVAC-nieuws.

Meld u nu aan