Data
8, 9 & 10 september 2020

Plaats
Expo Haarlemmermeer

Zonnewarmte wint snel terrein

17.06.2020 Norbert Cuiper

Zonnewarmte wint snel terrein


Nederland is bezig met een inhaalslag op gebied van zonnewarmte. Ons land heeft in 2019 een record aan zonnewarmtesystemen geïnstalleerd, blijkt uit cijfers van het CBS.

In Nederland werden afgelopen jaar een record van 53.443 vierkante meter zonnecollectoren in gebruik genomen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Volgens het CBS werd ook 35.928 vierkante meter aan zonnecollectoren uit gebruik genomen, maar netto groeide het opgestelde collectoroppervlak in 2019 met 17.514 vierkante meter naar 674.448 vierkante meter. Samen zorgen deze collectoren voor een productie van 1.176 TeraJoule aan zonnewarmte. Ten opzichte van 2018 zijn de verkopen in 2019 met 30 procent toegenomen, meldt Solar Magazine.

Markt groeit en verschuift

De markt voor zonnewarmte is dus flink aan het groeien. De markt is echter ook aan het verschuiven. De vraag naar kleine zonnewarmtesystemen (afgedekte systemen van 6 vierkante meter of kleiner) is sterk gedaald, terwijl de markt voor grotere systemen (afgedekte zonnecollectoren groter dan 6 vierkante meter) sterk is toegenomen. In 2019 werd er in dit marktsegment 40.663 vierkante meter aan collectoroppervlakte in gebruik genomen. Dat betekent een groei van meer dan ruim 175 procent ten opzichte van 2018. Grote systemen winnen terrein ten opzichte kleine systemen.

Grootste klapper

De grootste klapper in 2019 is de ingebruikname van het zonnewarmtepark bij fresiakweker Tesselaar in Heerhugowaard. Daar werd vorig jaar 9.300 vierkante meter zonnecollectoren geplaatst door G2 Energy. Dit stond voor kort bekend als het grootste zonnewarmteproject van Nederland. Inmiddels is dit project voorbij gestreefd door collegakweker Mol in Nibbixwoud, waar G2 Energy dit jaar 15.000 vierkante meter collectoren heeft geplaatst. Daarmee is dit park anderhalf keer zo groot is als het zonnewarmtepark in Heerhugowaard. Het project in Nibbixwoud is vanwege de coronamaatregelen nog niet officieel geopend, maar levert wel al warmte.

Zonnewarmte is ook een thema op de vakbeurs Duurzaam Verwarmd, van 8 t/m 10 september in de Expo Haarlemmermeer. Daar worden onder meer de zonnecollectoren van G2 Energy gepresenteerd.

Kijk voor meer informatie op de website www.duurzaamverwarmd.nl.

zonnewarmteduurzaam verwarmd

Foto: Zonnecollectoren kunnen warmte van de zon gebruiken voor verwarming (foto G2 Energy).

Bronnen: Solar Magazine, CBS

Doe mee aan Duurzaam Verwarmd

Voor bezoekers
Verken de beursvloer en ontdek welke highlights u kunt verwachten.

Meer informatie

Voor exposanten
Regel eenvoudig uw deelname en ontdek hoe u meer uit de beurs kunt halen.

Meer informatie

Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte van alle informatie over de beurs én het laatste HVAC-nieuws.

Meld u nu aan